Acasa  |  Despre noi  |  Evenimente  |  Contact


APUSENIA-MOȘTENIREA CULTURALĂ PRIN ACTIVITĂȚI EDUCAȚIONALE

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Cluj

Prof. Dana Mirela Feneșan
Şcoala Pelaghia Roșu Mărișel


Adevărate comori spirituale, izvorâte din practicile strămoșești ale poporului nostru și transmise prin viu grai din generație în generație, tradițiile, obiceiurile și folclorul, reprezintă cartea de identitate a unei națiuni, idee unanim acceptată de către noi, toți, în zilele noastre.Mai multe tradiții unice sunt păstrate din generație în generație , în colțurile ascunse ale Munților Apuseni, un astfel de colț este reprezentat de Mărișel.


Obiectivele proiectului:

  •  Prin cercetarea tradițiilor, să facilităm formarea de competențe interpersonale, competențe culturale , competențe de exprimare în limba română, dezvoltarea inițiativei proprii, elevii să poată realiza prezentarea unei teme studiate în fața celorlati, în timp ce ei sunt sensibilizați asupra valorilor locale;
  •  Formare și dezvoltarea la elevi a unor practici ancestrale în contextul contemporan și a unor componente educaționale, morale și de caracter.

Incadrarea în timp , locul desfășurării , participanți:

Elevilor li se prezintă tema: Apusenia –Tărâmul legendelor și li se propune un plan pentru realizarea ei care va fi prezentata în fața colegilor, părintilor, școlilor partenere, reprezentanți ai comunității.
Perioada proiectului: iunie-decembrie 2019;
Locul desfășurării: Școala gimnazială„Pelaghia Roșu” Mărișel și scolile partenere.
Participanți : 100 elevi si 20 cadre didactice, părinți.

 

Desfășurarea activităților propuse:

Pregătirea pentru proiect implică conservarea tradițiilor locale și a stilului de viața din localitățile din care provin echipele de proiect. Elevii se documentează pentru doua teme: șezatoarea ca modalitate de transmitere a legendelor, obiceiurilor, tradițiilor și Corindatul Junilor –obicei stravechi de Craciun.


Etapele proiectului:


Prezentarea scenetei (cântece) care se referă la specificul local al zonei de proveniență și tradițiile populare;
Echipa se pregătește pentru învațarea și prezentarea unei scenete de 8-15 minute care va reflecta tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă (cântece străvechi, limbaj vechi tradițional sau inspirat dintr-o prelucrare actuală);
Echipa pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie 2019 prezintă programul în diferite locații:
    Festivalul “Vesnicia s-a născut la sat” Câmpia Turzii;
    “Țara Călatei” Călățele;
    Școala Pelaghia Roșu”pentru elevii de Liceul “Ana Aslan Cluj –Napoca;

    Festivalul “ Traditie Creștină Oglindită prin Obiceiuri și Datini de Craciun” Floresti ;

    “Junii Satului” Maguri Racatau

    "Vin Colindatorii” Concert caritabil , Floresti;

    USAMV Cluj;

    ”Transylvania College”Cluj Napoca;

Echipa de proiect realizează “jurnalul (portofoliul)” (poze de la pregatire, activitati si aprecieri de la fata locului). Școlile care participă la acest proiect au rolul de promovare a tradițiilor locale, implică mult suflet și dăruire.

 

Conținuturi curriculare implicate:


Au fost create materiale și activități pe calculator pentru a oferii posibilități de a experimenta și dezvolta învățarea participativă, astfel am stimulat și oferit sprijin elevilor cu intenția ca ei să reflecte critic rolul lor pentru crearea unui viitor durabil. Acesta activitați implică colaborare între școli,colaborare între școli și comunitatea locală. Elevii care au participat la proiect au avut ocazia să se intâlnească cu evenimente ca: spectacole, concerte, vizite , tabără în alt judet.


Metode didactice utilizate:


Activitățile din cadrul proiectului au la bază metoda traseului didactic care oferă:Trezirea interesului – antrenarea elevilor pentru studiul temei, crearea motivației,captarea atenției prin concentrarea asupra unor aspecte sesizabile,experiența directă prin activități,dezvoltarea competențelor de comunicare si relaționare.


Concluzii:


Acest proiect sprijină principiile educației pentru dezvoltare durabilă care se pot regasii în predare la disciplinele din curriculum și vine in sprijinul elevilor prin participarea activă a lor și stimularea interesului pentru studiul tradițiilor locale, pastrarea și conservarea lor la nivelul comunitatilor din care fac parte. 

 

Acasa | Despre noi | Evenimente | Contact